Help mee om persoonlijk leefstijladvies bij reuma te verbeteren

door | 11 jun, 2021 | Algemeen, BETER, Reuma

Een gezonde leefstijl met voldoende lichaamsbeweging en de juiste voeding heeft een positieve invloed op reumaklachten. Maar welke leefstijlaanbevelingen passen bij u? Om dat te weten te komen moet u nu een uitgebreide vragenlijst en een gesprek voeren. Wij willen de vragenlijst inkorten en via een algoritme sneller uw subtype vaststellen. Daarvoor hebben we uw hulp nodig.

Niet iedereen met reumatoïde artritis (RA) ervaart dezelfde klachten en niet elke aanbeveling helpt bij iedereen even goed. Vanuit onderzoek weten we dat RA niet bij iedereen op dezelfde manier ontstaat en dat er verschillende biologische oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Mensen met RA verschillen van elkaar en kunnen ingedeeld worden aan de hand van subtypes. Elk subtype heeft baat bij een eigen leefstijladvies. Doordat de adviezen beter bij de persoon passen dan algemene leefstijladviezen is het makkelijker om deze ook vol te houden.

Vragenlijst inkorten

Op dit moment worden de subtypes vastgesteld door middel van een uitgebreid gesprek met een expert of door het invullen van een lange vragenlijst met meer dan 100 vragen. U kunt zich voorstellen dat dit voor een grote groep mensen moeilijk in de praktijk te brengen is. Daarom willen wij de bestaande vragenlijst inkorten. Het invullen van een kortere vragenlijst kost minder tijd, is minder ingrijpend en maakt het mogelijk om het subtype zelfstandig te bepalen. Alleen weten we nog niet of deze kortere, digitale vragenlijst even goed het subtype kan bepalen als een expert en de lange vragenlijst.

Doel van deze studie

Het doel van het onderzoek van Zuyd Hogeschool is dan ook om na te gaan of deze kortere vragenlijst net zo goed in staat is om mensen met RA in te delen bij het juiste subtype, als een gesprek met de expert.

Wie kan meedoen?

U mag meedoen als u 18 jaar of ouder bent en een reumatoloog bij u de diagnose reumatoïde artritis heeft vastgesteld. Als u meedoet aan het onderzoek vragen wij u om:

  • Online een vragenlijst in te vullen.
  • Online een gesprek te voeren met een expert op het gebied van subtypering.

Wij bieden u:

  • Korte uitleg over uw subtype en eenmalig leefstijladvies.
  • Kans op een boek over leefstijl door deelname aan de loting onder de deelnemers.

Inschrijfformulier