‘Mijn nachtrust is opeens veel beter geworden’

door | 24 jun, 2021 | Algemeen, BETER, Reuma

De pilot van het programma BETER in Balans zit erop. Ria Habets nam deel aan de pilot en deelt haar ervaringen.

Habets heeft sinds een jaar of drie last van reumatoïde artritis (RA). ‘Ik merk het vooral aan mijn handen en voeten’, zegt de 66-jarige yogalerares uit Bunde. Drie jaar geleden kreeg ze voor het eerst klachten die passen bij reumatoïde artritis. ‘Toen was de diagnose nog niet gesteld. Ik deed mee aan een onderzoek om met Biologicals de reuma onder controle te houden. Toen dat na een jaar stopte, dacht ik eerst: “Ik heb geen RA”, omdat ik geen klachten ervoer.’ Dat veranderde in het najaar toen Habets opeens veel last kreeg van haar handen en voeten na een weeromstuit. De reumatoloog stelde toen de diagnose RA.

Winst vanuit BETER in Balans

Een echte eyeopener voor Habets is dat voeding een grote rol speelt bij het beheersen van haar klachten. ‘Ik gebruikte voorheen veel melk en melkproducten zoals roomboter en slagroom. Tijden het programma heb ik geleerd om daar vervangers voor te zoeken. Zo gebruik ik ‘s ochtends bij het ontbijt geen gewone melk in de pap, maar amandelmelk of andere plantaardige melk.’ Daarnaast is Habets beter gaan letten op haar suikerconsumptie. ‘Wonderlijk genoeg is het me heel makkelijk afgegaan om te wisselen met die producten. Het speelt natuurlijk mee dat het ook direct effect heeft op mijn vitaliteit’, aldus Habets. 

Meer kracht in de handen

‘Ik voel me een stuk fitter en heb veel minder klachten.’ Habets heeft het gevoel dat ze meer kracht in haar handen heeft gekregen. Ze geeft als voorbeeld het openen van potjes. ‘Laatst had ik een augurk nodig bij het eten. Die potjes kreeg ik nooit open, maar nu lukte dat wel. Ik moet er wel bij zeggen dat ik daarna wat last kreeg van mijn pols, dus ik kan het beter niet meer doen. Maar een paar maanden geleden was me dat nooit gelukt, al had ik het gewild.’

Beter slapen

Een opvallende vooruitgang merkt Habets in haar slaapritme. Normaal gesproken had ze onrustige nachten waarbij ze om de twee uur wakker werd. ‘Sinds ik het BETER in Balans programma heb gevolgd, gaat het met mijn nachtrust een stuk beter. Ik word vaak nog maar één keer in de nacht wakker. Dat heb ik echt al heel lang niet meer gehad. Ik word ‘s ochtends dan ook een stuk fitter wakker en heb meer energie gedurende de dag.’

Aangename sfeer

Habets boekte dus veel progressie tijdens de pilot. ‘Los van de progressie die ik heb geboekt, vond ik vooral de sfeer tijdens de pilot erg aangenaam. De gesprekken met mijn coach waren duidelijk. Ze stond niet tegenover me, maar naast me en samen hebben we naar de uitdagingen gekeken. “Een stapje is ook al genoeg; alles op je eigen tempo”. Dat werkte voor mij erg prettig’, aldus Habets.