Leefstijlprogramma op maat via vragenlijst

door | 25 feb, 2022 | Algemeen, BETER, Gewicht

 

Veel mensen proberen allerlei diëten en sportprogramma’s, maar zien hun gewicht op en neer jojoën. Zou een meer persoonlijke aanpak uitkomst kunnen bieden? Daarvoor start Zuyd Hogeschool een onderzoek. Help jij mee?

Vanuit onderzoek weten we dat overgewicht niet bij iedereen op dezelfde manier ontstaat, maar dat er verschillende onderliggende factoren aan ten grondslag kunnen liggen. Denk aan verschillen in spijsvertering en in de hormoonhuishouding. Mensen met overgewicht verschillen van elkaar en kunnen ingedeeld worden aan de hand van subtypes. Elk subtype heeft baat bij een eigen leefstijladvies. Hierdoor is het mogelijk om overgewicht beter op maat aan te pakken doordat de adviezen beter bij de persoon passen dan algemene leefstijladviezen.

Expertgesprek of vragenlijst

Op dit moment wordt het subtype vastgesteld via een uitgebreid gesprek met een expert. Dit is voor een grote groep mensen moeilijk in de praktijk te brengen. Vandaar dat hiervoor ook een vragenlijst is ontwikkeld. Het invullen van deze vragenlijst is laagdrempelig, kost weinig tijd en maakt het mogelijk om het subtype zelfstandig te bepalen. Alleen weten we nog niet of deze digitale vragenlijst even goed het subtype kan bepalen als een expert.

Doel van de studie

Het doel van dit onderzoek van Zuyd Hogeschool is dan ook om na te gaan of deze vragenlijst net zo goed in staat is als een gesprek met de expert om mensen met overgewicht in te delen bij het juiste subtype.

Wie kan meedoen?

U kunt meedoen vanaf 16 jaar of ouder.

Wat kunt u verwachten?

Als u mee wilt doen aan de studie dan vragen wij u om:

  • Een digitale vragenlijst in te vullen op uw computer (15 minuten)
  • Eventueel via computer of smartphone een vraaggesprek voeren met een expert op het gebied subtypering (ongeveer 30 minuten)

Ga naar de vragenlijst    Lees extra informatie

Wij bieden u

  • Kans op een actueel boek over leefstijl door deelname aan een loting onder de deelnemers
  • Eenmalig kort leefstijladvies indien u het videogesprek met de expert heeft gevoerd