Leefstijlbevordering ter ondersteuning van fysiotherapie

door | 10 nov, 2023 | Algemeen

Op 7 november 2023 hebben we een (h)eerlijke open sessie gehad met eerstelijns fysiotherapeuten over hoe je leefstijlbevordering kunt toepassen om de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een langdurige hulpvraag te ondersteunen. Denk aan: oncologie, geriatrie, neurologie of revalidatietrajecten in de orthopedie.

We willen in dit #KIEM-project onderzoeken hoe fysiotherapeuten met behulp van de Leef!kaarten patiënten in hun praktijk zo goed mogelijk kunnen motiveren om tot gezondere leefstijlkeuzes te komen. Herkenbare voorbeelden van hindernissen en valkuilen – vanuit de patiënt én de zorgprofessional – kwamen aan de orde, inclusief de nodige humor en zelfreflectie. Er werd ook gekeken welke succesfactoren er al zijn en wat er (nog) nodig is om leefstijl als medicijn en preventief middel in te zetten. Heel veel dank aan onze praktijkpartners. We zien uit naar het vervolg en al het mooie materiaal dat dit project op gaat leveren om fysiotherapeuten nog meer kennis, tools en voorbeeldmateriaal te geven om leefstijlgedrag te veranderen.