Tuin van Eden
In contact met elkaar en de natuurDe natuur leert ons om in balans te leven. Maar hoe herstellen we de balans met onze natuur? Hoe zorgen we voor voedselsystemen waarvan ook onze (klein)kinderen kunnen leven? Om juist bij de bron (de kinderen) te beginnen ontwikkelen we bij basisschool Arcadia in Kerkrade-West een Tuin van Eden. De kinderen komen via het onderwijs dagelijks in contact met de natuur, leren over de principes van de natuur en weten straks hoe ze die principes kunnen toepassen in hun leven.
Tuin van Eden basisschool Arcadia Kerkrade-West
Aan dit project werken we uiteraard samen. Samen met de kinderen, docenten, buurtbewoners, experts op het gebied van permacultuur, lekkere voeding, ICT, ergotherapeuten en docent-onderzoekers van Zuyd Hogeschool. Centraal staat het natuur-gebaseerd leren. Op het schoolterrein bevindt zich een moestuin en we investeren mee in de vergroening door de aanleg van een Tiny Forest.
Natuur vakoverstijgend in onderwijs
Educatie in, met en over de natuur komt vakoverstijgend terug in het onderwijs. Daarvoor gebruiken we de Harmony principes, zoals die succesvol zijn ingezet in Engeland door Richard Dunne. Dit leerproces is gebaseerd op een diepgaand begrip van – en verbondenheid met – de natuur. De kinderen leren vaardigheden die ze nodig hebben om duurzamer te leven. Dit is ook het uitgangspunt van de Zomerschool die bij Arcadia plaatsvindt.
Betrokkenheid buurtbewoners
Daarnaast wil de Arcadiaschool de betrokkenheid met buurtbewoners vergroten. De bewoners hebben veel expertise waar de kinderen veel van kunnen leren. Aan de andere kant zorgen de kinderen voor levendigheid en betrokkenheid in de community Kerkrade-West. Dat gebeurt nu al tijdens de soepmiddagen. Kinderen koken – in de buurtkamer – voor de mensen in de wijk.
Harmony aanpak
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de huidige manier van leven uitputtend en schadelijk is voor de natuur en gevolgen heeft voor het leven. Daarom is het noodzakelijk de kennis en het bewustzijn bij de jonge generatie te vergroten. In de Tuin van Eden maken we gebruik van de Principles of Harmony van Richard Dunne. Een holistische kijk op voeding en educatie is in onze visie de weg om een zo goed en interessant mogelijk educatief programma neer te zetten.
‘We want to encourage children to look beyond themselves at the wider world that they will one day play a greater part in’
De Harmony revolutie staat nog in de kinderschoenen, maar groeit doordat meer scholen zich aansluiten. Hoe meer instanties de mogelijkheden van Harmony verkennen om kinderen – maar ook jongvolwassenen en volwassen – op betekenisvolle manier met elkaar en met de rest van de wereld te verbinden, hoe beter de vooruitzichten voor de toekomst van het totale onderwijs.
Meer weten over het project?
Wil je meer weten over dit project? Stuur dan een mailtje en we houden je op de hoogte!