Kook- en voedingsmodules

 

Voor verschillende doelgroepen in Limburg bieden we op maat gemaakte kook- en voedingsmodules aan. Tijdens deze modules leren – bijvoorbeeld kinderen – dat koken heel erg leuk is en dat goed eten met verse producten uit de regio heel eenvoudig en bovenal ontzettend lekker is.

Hou me op de hoogte

Met welke verschillende modules zijn we bezig?

Kook- en voedingslessen

Met een niet-schoolse aanpak voor kinderen op basisscholen

We ontwikkelen een duurzame en interactieve kook- en voedingsmodule voor kinderen. Eenvoudig te implementeren op verschillende plekken, zoals basisscholen. We leren kinderen wat de ware essentie van voedsel is en combineren dat met plezier, creativiteit en dagelijkse leerdoelen. De module is gebaseerd op de Harmony principes (systemische aanpak). De bedoeling is om een gedragsverandering bij de kinderen teweeg te brengen met een niet-schoolse aanpak. Een pilot hiervan is gestart op 6 maart bij SBO Arcadia in Kerkrade.

Kook- en voedingsworkshops

Voor ouderen, zwangere vrouwen en kwetsbare jongvolwassenen

In deze workshops werpen we een holistische blik op de manier waarop ons voedselsysteem en voedselgedrag tegenwoordig is vormgegeven. Wat zijn de (nare) gevolgen ultra processed food? Vervolgens gaan we aan de slag in de keuken – met praktische tips, tools en training – en brengen we in de praktijk hoe we met voeding en eten kunnen omgaan. Een eerste vorm van deze workshop heeft op 3 maart plaatsgevonden met 14 deelnemers van verschillende achtergronden en werkvelden. Samen met hun kennis en feedback creëren we voor verschillende doelgroepen een duurzaam en inzetbare workshop op de doelgroep specifieke behoeftes. 

Zomerschool Kerkrade

“We zijn veel mooier dan we denken dat we zijn”

Gezond in alle opzichten, dat is de Zomerschool. Tijdens elke Zomerschoolweek (in de grote vakantie) staan gezond eten en drinken, bewegen, sport en spel centraal. Het gaat erom dat de kinderen elkaar bewust zien en horen. Kunst neemt een prominente plek. Van muziek, dans en poëzie tot tekenen, knutselen, lezen en schrijven. In samenwerking met The Harmony Project starten we een programma om het concept van de Zomerschool – gestart in 2018 – uit te breiden en te duurzaam te verankeren. De opgedane kennis uit de pilot kook- en voedingslessen op basisscholen wordt hierin meegenomen.

Harmony aanpak

In al onze modules maken we gebruik van de Principles of Harmony van Richard Dunne. Een holistische kijk op voeding en educatie is in onze visie de weg om een zo goed en interessant mogelijk educatief programma neer te zetten.

‘We want to encourage the children to look beyond themselves at the wider world that they will one day play a greater part in. Integrating Harmony principles into learning helps achieve this’, aldus Richard Dunne.

De Harmony revolutie staat nog in de kinderschoenen, maar groeit doordat meer scholen zich aansluiten. Hoe meer instanties de mogelijkheden van Harmony verkennen om kinderen – maar ook jongvolwassenen en volwassen – op betekenisvolle manier met elkaar en met de rest van de wereld te verbinden, hoe beter de vooruitzichten voor de toekomst van het totale onderwijs.

Waarom zijn de kook- en voedingsmodules zo belangrijk?

De voedingsgewoonten van kinderen zijn van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van hun toekomstige eetpatroon. Kinderen met overgewicht zijn vatbaarder voor overgewicht en obesitas als ze volwassen zijn. Daarnaast ontwikkelen ze eerder degeneratieve ziekten. Koken met verse ingrediënten vormt de basis voor een vitale leefstijl voor zowel kinderen als volwassenen. Kooklessen zijn daarom een vereiste. Kinderen ontwikkelen hun eetgewoonten al in de kindertijd, terwijl de meesten pas vanaf hun zestiende zelf koken. Jong geleerd is oud gedaan.
Onderzoek toont aan dat als je kinderen betrekt in een enkele sessie dit al effect heeft op hun volgende voedselkeuzes. Deze studie registreerden een aanzienlijk hoger aantal voedingsmiddelen met groenten gekozen door kinderen die aan de kookactiviteit deelnamen vergeleken met de keuzes van kinderen die in de controleconditie waren. Dit resultaat laat zien dat het betrekken van kinderen bij het koken de keuzes van kinderen voor nieuwe voedingsmiddelen die groenten bevatten, direct kan helpen.

'There is no sincerer love, than the love of food'

 

– George Bernhard Shaw

'We want to encourage children to look beyond themselves at the wider world that they will one day play a greater part in'

 

– Richard Dunne

Laatste nieuws over de kook- en voedingsmodules

Bewustwording kweken op school

Bewustwording kweken op school

Geen tijd om te koken? Geen probleem. Voedselproducenten spelen daar handig op in. Kant-en-klaarmaaltijden liggen voor het grijpen in de winkelschappen. Snel naar de supermarkt. En het kan in een paar minuten op tafel. Maar hoe kunnen we jongeren dan nog bijbrengen...

Wat is jouw visie op leefstijl?Deel je mening voor de ‘Citizen’s Guide to Vitality’

Hoewel we van sommige factoren weten dat ze invloed hebben op onze vitaliteit, blijft het lastig om een vitale leefstijl te handhaven. Met de ontwikkeling van een Citizen’s Guide to Vitality willen we een bijdrage leveren om deze obstakels te tackelen. Daarom zijn wij op zoek naar jouw visie, ervaringen en behoeften rondom jouw leefstijl. En de ondersteuning die je hierbij zou kunnen gebruiken. Wil je daarvoor een paar vragen voor ons beantwoorden?